- Nederlandse huishoudens hebben de afgelopen jaren fors bespaard op hun gasverbruik.
- In vrijwel alle provincies gebruikt minder dan 1 op de 5 huishoudens nog meer dan 1.500 kuub gas op jaarbasis, volgens financiële vergelijker Independer.
- De daling van het gasverbruik heeft mede te maken met de sterke stijging van prijzen tijdens de energiecrisis van 2022.
- Lees ook: Heb je zonnepanelen? Mogelijk ben je met aanbod van Essent stiekem duurder uit voor stroom en gas – ook bij andere energiebedrijven moet je goed opletten
Nederlanders hebben afgelopen jaar fors bespaard op hun gasverbruik. Steeds minder huishoudens zitten met het jaarverbruik nog boven de 1.500 kuub gas.
Dit blijkt uit een inventarisatie van financiële vergelijker Independer.
Uit het onderzoek van Independer komt naar voren dat steeds minder huishoudens die energieprijzen vergelijken, aangeven dat ze meer dan 1.500 kuub gas verbruiken. Inmiddels zit dit percentage voor alle provincies in Nederland onder de 20 procent, met uitzondering van Drenthe.
Wel is Drenthe de provincie met de grootste daling in 2023 wat betreft het aantal huishoudens dat aangeeft meer dan 1.500 kuub gas per jaar te verbruiken. Afgelopen jaar ging het om 22 procent en dat is een daling van bijna 58 procent vergeleken met 2020.
In het kaartje hieronder kun je zien wat de ontwikkeling per provincie is door op de provincies te klikken.
Bron: IndependerIn Flevoland en Zuid-Holland zit nog maar iets meer dan 1 op de 10 huishoudens met het jaarverbruik van gas boven de 1.500 kuub. In 2020 lag dit percentage nog drie keer zo hoog.
Het percentage van de huishoudens per provincie dat een jaarlijks gasverbruik van 1500 kuub of meer heeft, is als volgt:
- Drenthe: 22%
- Limburg: 20,6%
- Noord-Brabant: 18,6%
- Zeeland: 17,6%
- Friesland: 17%
- Gelderland: 17%
- Overijssel: 17%
- Groningen: 15,7%
- Utrecht: 13,6%
- Noord-Holland: 12,7%
- Flevoland: 11,7%
- Zuid-Holland: 11,2%
Hoge gasprijs gaat gepaard met flinke besparingen op gasverbruik
De sterke stijging van gasprijzen tijdens de energiecrisis van 2022 heeft waarschijnlijk flink bijgedragen aan de besparingen op het gasverbruik. In 2023 werden huishoudens enigszins beschermd tegen de hoge gas- en stroomprijzen door het prijsplafond voor energie, maar dat is per 1 januari 2024 afgeschaft.
Wel is het zo dat gas- en stroomprijzen afgelopen jaar flink zijn gedaald, al liggen ze nog wel beduidend hoger dan in de periode vóór de energiecrisis. Dat is bijvoorbeeld te zien aan de onderstaande grafiek met de gemiddelde gasprijs voor consumenten sinds 2021.
Voor dit jaar is de ontwikkeling van gasprijzen nog behoorlijk onzeker. Het Europese gasverbruik stijgt dit jaar voor het eerst weer na twee jaar van daling. Volgens het Internationaal Energie Agentschap (IEA) blijven zorgen over hoge prijzen voorlopig aanhouden. De productie van vloeibaar gemaakt aardgas (lng) valt namelijk tegen, waardoor er minder aanbod is om aan de groeiende vraag te voldoen.
In Nederland speelt specifiek nog mee dat de overheid de energiebelasting voor gas per 1 januari 2024 heeft verhoogd. Die bedraagt nu 70,54 cent per kuub, inclusief btw. Dat is een stijging van 11 cent per kuub vergeleken met 2023.
Voor stroom daalde de energiebelasting juist naar 13,16 cent per kWh, inclusief btw. Dat is 2,1 cent per kWh minder dan in 2023.
Overigens is de gemiddelde gasprijs in januari maar beperkt gestegen. Marktprijzen exclusief belastingen zijn zelfs gedaald. Dit heeft mede te maken met het relatief milde winterweer en de goed gevulde gasopslagen.